Projectes de circ social

Què és el Circ Social?

El circ social és una disciplina que utilitza les arts circenses com a eina d’intervenció social. En lloc de centrar-se en la formació d’artistes o en l’entreteniment tradicional, el circ social busca fomentar el desenvolupament personal i comunitari. A través d’activitats de circ, es treballen habilitats com la confiança, la cooperació, la creativitat i la disciplina, mentre es reforcen vincles i es promouen valors inclusius i de respecte.

La vinculació del projecte amb les entitats i administracions del territori fan que els nostres projectes esdevinguin un recurs de referència allà on treballem i un element de connexió en el teixit comunitari del barri.

El circ social és una eina que ens permet treballar amb un ventall molt ampli de contextos i grups, des de infants o joves en situació de vulnerabilitat fins a comunitats que volen millorar la cohesió social o inclús gent gran i diversitat funcional. És una manera potent d’abordar reptes socials i oferir una experiència artística i terapèutica alhora, com ho fa Kanaya Circ amb els seguents projectes...

El Nostre Projecte de Circ Social

El projecte neix de la necessitat de generar un espai d'oci alternatiu vinculat a pràctiques artístiques i esportives considerades "minoritàries". Es fonamenta en els valors del circ com la constància, la superació i el respecte a la diversitat cultural, ètnica i sexual. A més, la possibilitat de realitzar un taller o espectacle de circ davant d'un públic ofereix una oportunitat única per superar les pors a expressar-se en públic i aprendre a comunicar què i com ens expressem.

El procés s'enriqueix amb el descobriment de diferents tècniques circenses i el factor "sorpresa" d'una activitat desconeguda per als participants, que els motiva a involucrar-se profundament en l'experimentació i l'aprenentatge tècnic. Aquest enfocament converteix el taller de circ en un espai amb una gran capacitat per al desenvolupament personal.

Objectius i Metodologia

Objectius

  • Fomentar la diversió i el gaudi de tots els participants.

  • Promoure el treball en equip i la solidaritat dins del grup.

  • Desenvolupar la creativitat com a eina per augmentar l'autoestima i valorar les mateixes capacitats.

  • Introduir les diferents tècniques de circ a nivell d'iniciació.

Metodologia
A Kanaya Circ ens basem en una metodologia que combina l’aprenentatge tècnic amb objectius educatius. El circ és una eina per potenciar habilitats socials, emocionals i físiques.

Aquest enfocament integral assegura que cada sessió sigui enriquidora i transformadora, tant a nivell tècnic com emocional.

Florida Circus Time és un projecte d’intervenció socioeducativa adreçat a infants i joves del barri Blocs - Florida de l’Hospitalet de Llobregat, que es va iniciar l’any 2018 arran d’una formació en circ social impartida per Cirque du Soleil a treballadors socials, educadors i artistes del municipi. La iniciativa està liderada per l’Associació Cultural Kanaya Circ en col·laboració amb educadores dels Serveis Socials del Districte IV.

A través de les diverses tècniques que conformen l’expressió artística del circ, es crea un espai de confiança i seguretat on els participants poden expressar-se, créixer i desenvolupar habilitats personals i socials. Des del seu inici, el projecte ha comptat amb la participació de més de 150 infants i joves, convertint-se en una experiència transformadora per a molts d’ells.

El projecte es desenvolupa en tres centres educatius del barri. A l’Escola Ruyra, els participants exploren les bases del circ, descobrint com aquesta disciplina pot enfortir la seva creativitat, el treball en equip i la confiança. A l’Escola Pau Vila, els joves treballen activitats més avançades que promouen la col·laboració i el sentit de pertinença. Finalment, a l’IES Eduard Fontserè, el grup principal porta a terme un programa complet que inclou la creació d’espectacles propis, basats en reflexions sobre les seves pròpies vivències, enfrontant-se a nous desafiaments tècnics i personals.

L’any 2024, el grup principal va presentar el seu espectacle al prestigiós festival d’arts escèniques Per Amor a L’Hart de l’Hospitalet, consolidant-se com un exemple de com el circ pot esdevenir una poderosa eina d’expressió i transformació social.

Florida Circus Time és un projecte flexible, dissenyat per adaptar-se al context i a les necessitats dels joves. A través del circ, es fomenta la transformació social mitjançant la diversió, la disciplina i valors com la cooperació, el respecte mutu i la superació personal, contribuint així al desenvolupament integral dels participants.

Florida Circus Time

Teaser del treball creat pels joves del Florida Circus Time. L'espectacle de circ TODO EN-CAJA es va presentar al festivar Per Amor a L'Hart 2024 i va ser la culminació d'un projecte de reflexió col·lectiva i recerca artística sobre el dret a l'habitatge, l'eix principal que va vertebrar el projecte de circ social durant el curs 2023-2024. Tot i això, el treball iniciat continua desenvolupant-se en noves activitats i espais creatius.

Amb el suport de

Imagina't

Imagina't i Kanaya Circ: Un projecte de transformació comunitària

El projecte Imagina't es va iniciar el 2011 al barri de Les Cases Barates de La Marina del Prat Vermell com una iniciativa educativa i de dinamització social. Amb activitats que avui es desenvolupen cinc tardes per setmana, l’objectiu és donar suport a infants, adolescents i famílies, alhora que es promou la cohesió i la participació cultural al barri.

Des del 2020, Kanaya Circ col·labora amb Imagina't, oferint tallers de circ setmanals que serveixen com a eina per fomentar valors com el treball en equip, la superació i la creativitat. Directament, més de 80 participants han passat pel taller, mentre que aproximadament 800 persones han participat en les jornades comunitàries. A més, cada mes s'organitza una jornada comunitària oberta, dissenyada per potenciar, estimular i col·laborar amb l'activitat social i cultural de les veïnes i veïns del barri. Aquestes trobades promouen la participació activa i enforteixen els vincles comunitaris, convertint l'art del circ en un motor de transformació col·lectiva.

Tal com es defineix des de la pàgina de Taska, El projecte Imagina't té com a objectiu promoure la participació dels infants i adolescents per potenciar el seu desenvolupament social, personal i cultural, promoure els drets dels infants, gaudir del joc amb garantia i qualitat, fer un ús educatiu del temps lliure i oferir un espai adequat per a l’estudi.

Aquest projecte ha estat històricament coadministrat per diverses entitats, entre elles Mans a les Mans, i ha comptat amb el suport del consistori com a projecte mixt amb l’Ajuntament. A partir del 2024, la gestió col·laborativa passa a mans de Taska, garantint la continuïtat del projecte i el seu impacte en la comunitat.

Amb el suport de

Ara Si Que Circ

Creant comunitat a través del circ social

El projecte Ara Sí Que Circ es desenvolupa des de l’octubre del 2022 al barri de Sant Ildefons, Cornellà de Llobregat, en col·laboració amb Kanaya Circ, Medi Obert i el Pla Director Sant Ildefons. Aquesta iniciativa sorgeix com una resposta a la necessitat de generar un espai d’oci alternatiu per a joves d’entre 12 i 16 anys, oferint-los una oportunitat per aprendre, créixer i expressar-se a través de les tècniques circenses.

El circ, amb el seu enfocament integrador i multidisciplinari, és l’eix central d’aquest projecte, combinant disciplines artístiques i esportives. Les sessions no només se centren en l'aprenentatge de tècniques com malabars, equilibris i acrobàcies, sinó també en la transmissió de valors com la constància, el treball en equip i la superació personal. Aquest espai promou la diversitat i el respecte a les diferents identitats culturals, ètniques, sexuals i de gènere, fent del circ una eina per a la cohesió social i la inclusió.

Gràcies al suport dels educadors de Medi Obert, Joel i Tigist, i l’equip de Kanaya Circ, Ara Sí Que Circ ofereix un entorn segur on els joves poden desenvolupar habilitats físiques i socials, superar reptes personals i construir relacions de confiança. Aquesta proposta és una mostra del potencial de l’art i l’esport com a eines per transformar la realitat comunitària i oferir alternatives de creixement als més joves.

Amb el suport de Cornellà Jove, Medi Obert i el Pla Director Sant Ildefons.