Projectes de circ social

Què és el Circ Social?

El circ social és una disciplina que utilitza les arts circenses com a eina d’intervenció social. En lloc de centrar-se en la formació d’artistes o en l’entreteniment tradicional, el circ social busca fomentar el desenvolupament personal i comunitari. A través d’activitats de circ, es treballen habilitats com la confiança, la cooperació, la creativitat i la disciplina, mentre es reforcen vincles i es promouen valors inclusius i de respecte.

El circ social és una eina que ens permet treballar amb un ventall molt ampli de contextos i grups, des de infants o joves en situació de vulnerabilitat fins a comunitats que volen millorar la cohesió social o inclús gent gran i diversitat funcional. És una manera potent d’abordar reptes socials i oferir una experiència artística i terapèutica alhora, com ho fa Kanaya Circ amb els seguents projectes...

El Nostre Projecte de Circ Social

El projecte neix de la necessitat de generar un espai d'oci alternatiu vinculat a pràctiques artístiques i esportives considerades "minoritàries". Es fonamenta en els valors del circ com la constància, la superació i el respecte a la diversitat cultural, ètnica i sexual. A més, la possibilitat de realitzar un taller o espectacle de circ davant d'un públic ofereix una oportunitat única per superar les pors a expressar-se en públic i aprendre a comunicar què i com ens expressem.

El procés s'enriqueix amb el descobriment de diferents tècniques circenses i el factor "sorpresa" d'una activitat desconeguda per als participants, que els motiva a involucrar-se profundament en l'experimentació i l'aprenentatge tècnic. Aquest enfocament converteix el taller de circ en un espai amb una gran capacitat per al desenvolupament personal.

Objectius i Metodologia

Objectius:

  • Fomentar la diversió i el gaudi de tots els participants.

  • Promoure el treball en equip i la solidaritat dins del grup.

  • Desenvolupar la creativitat com a eina per augmentar l'autoestima i valorar les mateixes capacitats.

  • Introduir les diferents tècniques de circ a nivell d'iniciació.

Metodologia i estructura:
A Kanaya Circ ens basem en una metodologia que combina l’aprenentatge tècnic amb objectius educatius. El circ és una eina per potenciar habilitats socials, emocionals i físiques.

  1. Benvinguda: Iniciem amb un ambient acollidor i un termòmetre emocional per conèixer el sentir dels participants. S’introdueixen les tècniques a treballar i es marquen els objectius de la sessió.

  2. Joc i escalfament: Mitjançant jocs dinàmics, el grup entra en calor i es crea un clima de cohesió i concentració.

  3. Cos de la sessió: Es realitzen exercicis físics per preparar el cos i es treballen les tècniques circenses amb un enfocament progressiu. A més, es fomenten valors com la cooperació, la superació i la confiança. Es finalitza amb estiraments per relaxar les zones treballades.

  4. Tancament: Es reflexiona sobre l’experiència viscuda, es resolen conflictes i es dona veu als participants. Els formadors medien les discussions per convertir-les en eines de creixement personal i grupal.

Aquest enfocament integral assegura que cada sessió sigui enriquidora i transformadora, tant a nivell tècnic com emocional.

Florida Circus Time és un projecte d’intervenció socioeducativa adreçat a infants i joves del barri Blocs - Florida de l’Hospitalet de Llobregat, que es va iniciar l’any 2018 arran d’una formació en circ social impartida per Cirque du Soleil a treballadors socials, educadors i artistes del municipi. La iniciativa està liderada per l’Associació Cultural Kanaya Circ en col·laboració amb educadores dels Serveis Socials del Districte IV.

A través de les diverses tècniques que conformen l’expressió artística del circ, es crea un espai de confiança i seguretat on els participants poden expressar-se, créixer i desenvolupar habilitats personals i socials. Des del seu inici, el projecte ha comptat amb la participació de més de 150 infants i joves, convertint-se en una experiència transformadora per a molts d’ells.

El projecte es desenvolupa en tres centres educatius del barri. A l’Escola Ruyra, els participants exploren les bases del circ, descobrint com aquesta disciplina pot enfortir la seva creativitat, el treball en equip i la confiança. A l’Escola Pau Vila, els joves treballen activitats més avançades que promouen la col·laboració i el sentit de pertinença. Finalment, a l’IES Eduard Fontserè, el grup principal porta a terme un programa complet que inclou la creació d’espectacles propis, basats en reflexions sobre les seves pròpies vivències, enfrontant-se a nous desafiaments tècnics i personals.

L’any 2024, el grup principal va presentar el seu espectacle al prestigiós festival d’arts escèniques Per Amor a L’Hart de l’Hospitalet, consolidant-se com un exemple de com el circ pot esdevenir una poderosa eina d’expressió i transformació social.

Florida Circus Time és un projecte flexible, dissenyat per adaptar-se al context i a les necessitats dels joves. A través del circ, es fomenta la transformació social mitjançant la diversió, la disciplina i valors com la cooperació, el respecte mutu i la superació personal, contribuint així al desenvolupament integral dels participants.

Florida Circus Time

Ara Si Que Circ

Imagina't

Imagina't i Kanaya Circ: Un projecte de transformació comunitària

El projecte Imagina't es va iniciar el 2011 al barri de Les Cases Barates de La Marina del Prat Vermell com una iniciativa educativa i de dinamització social. Amb activitats que avui es desenvolupen cinc tardes per setmana, l’objectiu és donar suport a infants, adolescents i famílies, alhora que es promou la cohesió i la participació cultural al barri.

Des del 2020, Kanaya Circ col·labora amb Imagina't, oferint tallers de circ setmanals que serveixen com a eina per fomentar valors com el treball en equip, la superació i la creativitat. Directament, més de 80 participants han passat pel taller, mentre que aproximadament 800 persones han participat en les jornades comunitàries. A més, cada mes s'organitza una jornada comunitària oberta, dissenyada per potenciar, estimular i col·laborar amb l'activitat social i cultural de les veïnes i veïns del barri. Aquestes trobades promouen la participació activa i enforteixen els vincles comunitaris, convertint l'art del circ en un motor de transformació col·lectiva.

Tal com es defineix des de la pàgina de Taska, El projecte Imagina't té com a objectiu promoure la participació dels infants i adolescents per potenciar el seu desenvolupament social, personal i cultural, promoure els drets dels infants, gaudir del joc amb garantia i qualitat, fer un ús educatiu del temps lliure i oferir un espai adequat per a l’estudi.

Aquest projecte ha estat històricament coadministrat per diverses entitats, entre elles Mans a les Mans, i ha comptat amb el suport del consistori com a projecte mixt amb l’Ajuntament. A partir del 2024, la gestió col·laborativa passa a mans de Taska, garantint la continuïtat del projecte i el seu impacte en la comunitat.